Довідка про стан харчування в дошкільному закладі «Даринка» за 2013 р.

У дошкільному навчальному закладі «Даринка» Боярської міської ради організація харчування дітей здійснюється на підставі Законів України „Про освіту” (ст.25), „Про загальну середню освіту” (п.2, ст.22), „Про дошкільну освіту” (ст.35), „Про охорону дитинства” (п.18 абзацу 5 ст.5), „Про місцеве самоврядування в Україні” (п.6, ст.32), „Про державну допомогу сім’ям з дітьми” (статті 52, 53), „Про соціальний статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи” (статті 20, 30), „Про дитяче харчування”, постанов Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591 (1591~2004-п) „Про затвердження норм харчування у навчальних закладах”, від 26.08.2002 №1243 „Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів”, керуючись наказами Міністерства охорони здоров’я України і Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 №242/329 „Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах”, від 17.04.2006 №298/227 „Про затверджнення Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах”, від 15.08.2006 № 620/563 ”Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах”.

Дотримання норм харчування здійснюється у межах відповідних бюджетних призначень.

Харчування забезпечується за рахунок залучення бюджетних та коштів батьків (відповідно до Закону України „Про дошкільну освіту” (ст.35) батьки вносять плату за харчування дітей, що не перевищує 50% (у міській місцевості).

За рахунок держави утримуються діти із малозабезпечених сімей і ті, які потребують корекції фізичного та психічного розвитку, тривалого лікування, реабілітації, а також дошкільнята, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської аварії.

Від сплати за харчування дитини звільняються батьки або особи, що їх замінюють, у сім’ях, в яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував прожиткового мінімуму.

Управління освіти, міська рада забезпечують постійну координацію процесу організації харчування, систематичний контроль за харчовими нормами і якістю продукції, яка надходить до дитячого садка, тримають на контролі організацію безоплатного харчування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із малозабезпечених сімей, які отримують допомогу відповідно до ст.5 Закону України „Про охорону дитинства”, дітей, які перебувають на диспансерному обліку і за станом здоров’я потребують дієтичного харчування.

Під постійним контролем знаходиться:

  • раціональний режим харчування, збалансованість раціону;
  • робота щодо покращення матеріально-технічного забезпечення харчоблоків навчальних закладів;
  • системність, плановість проведення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах з боку місцевих органів управління.

Примірне двотижневе меню, складене на зимово-весняний та літньо-осінній періоди року з урахуванням забезпечення сезонними продуктами погоджене з територіальною установою державної санітарно-епідемічної служби, меню-розкладка щодня підписується завідуючою ДНЗ.

Керівником дошкільного навчального закладу вживаються дієві заходи з метою поліпшення стану виконання норм харчування та забезпечення постійного контролю за організацією харчування дітей, який здійснює дієтсестра (медсестра), що відповідає за натуральні норми харчування та якість приготування їжі.

В дошкільному навчальному закладі укладено договір щодо надання послуг з організації харчування дітей. Основними постачальниками продуктів харчування є ТОВ „Анков” (директор Коваль А.В.), ТОВ „Торгпродсервіс” м. Гостомель, директор Олійник В.О.

Продукти харчування, що надходять до їдальні дошкільного навчального закладу, сертифіковані та мають посвідчення якості. Продукти, як правило, завозяться на паспортизованому автотранспорті.

Продукти харчування протягом 2013 року постачалися регулярно та в повному обсязі, відповідно до заявок на продукти харчування.

Дошкільний навчальний заклад «Даринка» Боярської міської ради працює за визначеним режимом роботи. Тривалість перебування у ньому дітей 15 годин (з 7:30 до 19:00, з 19:00 до 23:00- група подовженого дня), а тому режим харчування дітей залежить від режиму роботи дошкільного навчального закладу і затверджений керівником закладу (відповідним наказом). Харчування в дошкільному навчальному закладі 6 разове. Харчування організоване згідно відомчої інструкції. Їжа видається дітям у суворо визначений час, чотири-п’ять разів на добу, з інтервалами 3-4 години.

Під час літньо-оздоровчого періоду в закладі організовано додатковий прийом їжі – фрукти, соки. В осінньо-зимовий період до першого блюда додається часник, цибуля, проводиться щоденна С-вітамінізація третього блюда. Для дітей, які знаходяться на диспансерному обліку, організовано дієтичне харчування.

Аналіз дотримання натуральних норм харчування показав, що за 2013 рік показник їх виконання у дошкільному навчальному закладі становить 100%, здійснюється наближено до норм та було раціональним, збалансованим, різноманітним. У 2013 р. на 100% виконано норми з масла вершкового м`яса. Не в повному обсязі виконано норми з риби (не додано 2.4%).

Норми харчування виконуються у повному обсязі.

Виявлено, що вихованці дошкільного навчального закладу споживають відповідно затвердженої норми такі продукти, як молоко, овочі, фрукти і соки – в середньому на 15-20%.

Важливою складовою системи забезпечення якості та безпечності харчування дітей є стан харчоблоку.

На сьогодні в дошкільному навчальному закладі проведено капітальний ремонти їдальні, та поновлено холодильне та технологічне обладнання, перевірено стан електрообладнання, закуплено і замінено повністю меблі за рахунок бюджетних коштів.

У дошкільному навчальному закладі «Даринка» Боярської міської ради дотримується вимог Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання навчального закладу та організації навчально-виховного процесу, спільного наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я від 01.06.2005 №242/329 „Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах”, Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, зокрема:

  • забезпечується раціональне харчування;
  • наявне примірне двотижневе меню на зимово-весняний і літньо-осінній періоди або на кожен сезон окремо, погоджене з територіальною СЕС;
  • організовано оптимальний питний режим;
  • меню-розкладки складені відповідно до картотеки страв, які затверджуються керівником закладу;
  • зберігаться добові проби;
  • здійснюється С-вітамінізації страв;

Позитивно впливають на стан організації харчування такі фактори:

  • заготівля сільськогосподарської продукції;
  • укладання дошкільними навчальними закладами угод з поставщиками.

За результатами вивчення стану у 2013 р. харчування порушень не виявлено.

Рада з харчування, до складу якої входять представник батьківського комітету, контролювала і продовжує контролювати організацію харчування відповідно до плану роботи.

Питання організації харчування у дошкільному закладі заслуховувалося на загальних зборах (протокол №2 від 23.05.2014р. та протокол №1 від 15.09.2014 р.), засіданні ради з харчування дошкільного навчального закладу (протокол №2 від 27.06.2014р.), помісячно та щоквартально до районної санепідстанції подаються звіти про виконання норм харчування.

DSCN2235

DSCN2237

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>