Харчування

В дошкільному навчальному закладі “Даринка” м. Боярки дотримується режим харчування – шестиразовий, організований згідно відомчої інструкції “Організація харчування в дошкільному закладі”, в залежності від перебування дітей у дошкільному закладі регулюється видача полуденку та вечері. В дошкільному закладі впроваджується щоденне додаткове вітамінізоване харчування.

В меню обов’язково включаються: буряк печений, морква терта з медом, яблука, мед, різноманітні соки. В раціон харчування дітей обов’язково включено кисломолочні продукти: ряжанка, кефір. В зимово-весняний період додаються цитрусові: лимони, апельсини, мандарини; курага, ізюм, горіхи; продукти бджільництва: маточне молочко, пилок. Графік видачі їжі не порушується.

Контроль за харчуванням здійснюється Києво-Святошинською СЕС, завідуючою Дудніковою Л.І., старшою медсестрою Рябцевою В.С., медсестрою Сидорук К.І. Питання організації харчування виносяться на виробничі наради, п’ятихвилинки, батьківські збори тощо.

Медичне обслуговування здійснюється на безоплатній основі. Двічі на рік проводиться медичне обстеження дітей лікарем-ортопедом Київського обласного інституту ортопедії, кожного кварталу проводиться аналіз крові дітей Боярською районною дитячою поліклінікою.

Продукти і страви Дієта № 5 Дієта № 7 Дієта № 8

 

Режим харчування

Дітям треба забезпечити не лише повноцінне харчування, але й потурбуватися про те, щоб їжа добре засвоювалася. Сприяє травленню різноманітна, правильно і смачно приготовлена їжа. Треба привчати дитину їсти не поспішаючи і не займатися під час приймання їжі сторонніми справами.

Харчовий рефлекс має певну періодичність, відповідно до якої встановлюється і чітко виконується так званий режим харчування: вживання їжі через кожні 3,5-4 години (тобто 4-5 разове харчуван­ня). Не сприяє апетитові приймання їжі уривками і набагато раніше встановленого часу. Подібні порушення ритму харчування можуть призвести до згасання харчового рефлексу і порушення травлення.

Харчування є одним з найважливіших чинників, що забез­печують нормальний перебіг процесів росту і розвитку дитини, стійкість до впливу несприятливих умов, високий функціональний рівень провідних систем організму.

Раціональне харчування – це здорове харчування дітей, що по­вністю відповідає віковим фізіологічним потребам організму в основних речовинах і енергії. Залежно від віку, діти повинні щодня одержувати певну кількість енергії, поживних, мінеральних речовин і вітамінів.

Добова витрата енергії в дитини становить:

1-3 років – 1540 ккал,
4-6 років – 1970 ккал.

Складові елементи їжі

Як правильно дібрати їжу

Основні принципи правильного харчування дітей дошкільного віку

IMG_20172

  1. Наявність у харчовому раціоні білків у достатній, але не надмірній кількості. Не менше 50% усіх білків мають бути тваринного походження.
  2. Щодня в меню дитини мають бути свіжі овочі і фрукти.
  3. Вуглеводи й жири, як енергетичний матеріал, можуть взаємо- замінюватися, але з розрахунку 1 г жиру замість 2,5 г вуглеводів у межах 25 %.
  4. Дитина не має одержувати надто багато рідини, особливо під час їди. Супи і бульйони треба давати в помірній кількості.
  5. їжа має бути смачною, естетично оформленою та простою, без надмірної кількості приправ і прянощів.
  6. Смакові дитини потурати не варто, але й не зважати на нього не можна.
  7. Треба задовольняти потребу дитини в солодкому, але не варто давати ті ласощі, що застрягають у зубах. Найліпші ласощі – природні продукти.
  8. Дитині треба вживати певну кількість твердої їжі, овочів і фруктів у сирому вигляді.

Харчування буде правильним, якщо:

  • їжа різноманітна;
  • дотримують санітарно-гігієнічних правил готування їжі й зберігання харчових продуктів;
  • приймати їжу регулярно;
  • ураховують національні, кліматичні й сезонні особливості людини.

Завантажити документи

Акт перевірки харчоблоку від «10» лютого 2018 р. №.2

Акт Контроль за організацією харчування дітей у групах Днз «даринка» від 13 січня 2018 року № 2

Виховання культурно-гігієнічних навичок у дітей дошкільного віку під час харчування (методичні рекомендації для працівників ДНЗ)

Педагогічна оцінка

ПЛАН проведення Тижня здорового харчування

АНКЕТА ДЛЯ БАТЬКІВ

Картка аналізу дотримання вимог зберігання продуктів харчування і продовольчої сировини “18” грудня 2017 р

Акт перевірки комори від «17» березня 2017 р. №.3