Аналіз роботи по впровадженню програми «Оздоровлення дітей продуктами бджільництва та підвищення імунної системи»
Як відомо, стан здоров’я населення є інтегрованим показником суспільного розвитку країни, відображенням її соціально-економічного та морального благополуччя, могутнім фактором вплив економічний, трудовий і культурний потенціал суспільства.
Говорячи про дитяче населення, слід зазначити, що воно є найбільш чутливим контингентом пояснюється тим, що у дітей ще не завершені процеси росту і розвитку, а тому ще не всі системи організму досконалі.
На сьогодні в Україні розроблена достатня законодавча база забезпечення збереження та зміцнення здоров’я підростаючого покоління.
Одним із шляхів у вирішенні комплексних завдань профілактики захворювань у дитячому середовищі міста стала реалізація міської програми «Збереження та зміцнення здоров’я дітей продуктами бджільництва». Продукти бджільництва, і їх співвідношення, що включені до раціону харчування дітей в ДНЗ «Даринка» м. Боярка, розроблені на підставі досліджень вчених науково-дослідного інституту харчування Міністерства охорони здоров’я України та унікальною технологією з чітко витриманими температурними режимами, що дозволяє повністю зберегти біологічно активні компоненти в науково-обґрунтованих пропорціях і робить їх високо енергійним комплексним продуктом з вираженим профілактично-лікувальним ефектом.
Комплексно-оздоровча програма «Збереження та зміцнення здоров’я дітей продуктами бджільництва» розроблена завідуючою ДНЗ «Даринка» м. Боярка Дудніковою Л.І. (затверджена Боярською міськрадою 4.06.2010р., науково-методичною радою Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів) і спрямована на зміцнення імунітету і покращення здоров’я дітей дошкільного віку, які виховуються у ДНЗ «Даринка» м. Боярка.
Ініціатором ідеї збереження і зміцнення здоров’я дітей був Домбровський Валерій Петрович, який ініціював продукти бджільництва впровадити в дитячі садки.
Ідею, ініційовану Домбровським В.П. підтримала завідуюча дитячого садка Дуднікова Любов Іванівна, яка згідно з програмою «Зміцнення і збереження здоров’я дітей продуктами бджільництва» ввела в раціон харчування дітей продукти бджільництва. Програма рецензована провідним науковим співробітником Інституту ім. Л.І. Медведя. кандидатом медичних наук В.П. Кульчицькою.
Програма пройшла апробацію та затверджена науково-методичною радою Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів.
Дана програма позитивно сприйнята та підтримана Боярським міським головою Добрівським Тарасом Григоровичем, схвалена депутатським корпусом і затверджена сесією Боярської міської ради 5-го скликання, фахівцями Києво-Святошинського району: начальником відділу освіти Києво-Святошинської районної державної адміністрації Івашко М.М., головним спеціалістом відділу освіти Калабуліною Г.Д, головним санітарним лікарем Ковнацьким Е.А., завідуючою дитячої поліклініки Заруцькою Н.П. та батьками дитячої установи.
В основі розробки програми використана концепція позитивного впливу на здоров’я людинитрадиційних продуктів харчування – меду і продуктів бджільництва, а також кураги, родзинок, горіхів, цитрусів, яблук, що дозволяє збагатити харчові раціони дітей біологічно-активними речовинами, поліпшити здоров’я дітей під впливом зазначених продуктів та інших профілактичних заходів.
Клінічна апробація зазначених продуктів була проведена під керівництвом доктора медичних наук, професора В.С. Астахової в умовах ДНЗ «Даринка» м. Боярка, за результатами якої було встановлено, що включення меду і інших продуктів бджільництва, а також кураги, родзинок і горіхів позитивно впливає на загальне самопочуття дітей, на деякі показники периферичної крові.
Зараз робота за програмою продовжується – розробляються та удосконалюються рекомендації щодо використання інших продуктів бджільництва з їх великого асортименту. Доцільність використання продуктів бджільництва на сьогоднішній день не можна переоцінити.
Програма включає оптимізацію рухової активності дітей, проведення санітарно-просвітницької діяльності серед батьків, а також усіх, хто причетний до забезпечення умов харчування і виховання дітей у дошкільних навчальних закладах, особливо ДНЗ «Даринка» м. Боярка.
Комплексно-оздоровча програма «Збереження та зміцнення здоров’я дітей продуктами бджільництва» знайшла підтримку у батьківського колективу ДНЗ «Даринка». Усі продукти бджільництва, що використовуються у харчуванні дітей у ДНЗ мають висновок державної санітарно-епідеміолог експертизи МОЗ України.
Важливим моментом комплексної програми є не тільки організація режиму дня, у т. ч. режиму раціонального харчування в цілому, а й науково обґрунтований режим прийому спеціальних дієтичних продуктів. Мед дається відповідно структурі.
Створена творча група, яка працює над питанням зміцнення здоров’я дітей продуктами бджільництва. Ведуться карти оздоровлення дітей, а також підсумкові карти, куди записуються усі показники.
Напишіть відгук